Skip to the main content

Bridge een uitdaging voor het leven

Bridge is een uitdaging voor het leven!

Wat is bridge?

Bridge is een spannend en boeiend kaartspel, waaraan je veel plezier beleefd. Bridge is altijd weer anders en blijft een interessante uitdaging.

Bij bridge speel je samen met je partner, die tegenover je zit, tegen twee tegenstanders. De spelers worden aangeduid met een windstreek, de paren met N(oord)Z(uid) en O(ost)W(est). Het diagram (dat o.a. in dagbladen vaak bij de bridgerubriek ziet) maakt dat duidelijk

        NOORD

WEST          OOST

          ZUID

Etiquette is een belangrijk onderdeel van bridge, zodat er eerlijk, sportief en in een gezellige en aangename sfeer kan worden gespeeld. Daarom zijn er ook spelregels, die nageleefd moeten worden. Arbiters (scheidsrechters) kennen de regels en kunnen altijd te hulp worden geroepen. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde. In Nederland wordt gespeeld volgens de regels van de Nederlandse Bridge Bond (NBB).

Een bridgepaar kan eenmalig zijn maar meestal hebben bridgers vaste partners, die in het algemeen (soms tientallen) jaren samen spelen. De spelers zien elkaars kaarten niet. Een goed bridgepaar begrijpt en vertrouwt elkaar.

Er zijn twee pijlers waarop het bridgespel steunt:

  1. het bieden: in een soort codetaal laat je je partner weten welke kaarten je in je handen hebt, om zo tot een ‘contract’ (is het aantal slagen wat je denkt te kunnen maken) te komen (zie: het bieden).
  2. het spelen: na het bieden wordt er gespeeld, waarbij ieder paar zo veel mogelijk slagen probeert te maken. Het contract wordt gespeeld en moet worden gemaakt (je haalt het aantal slagen, dat je geboden hebt of meer). De tegenstanders proberen dit juist te voorkomen.

Het spelen doe je door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel. (zie: het spelen). Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is, want iedereen kan bridge leren (zie: wat kan je ermee).

In een bridgezaal staan tafels klaar. Aan elke tafel komen twee paren (NZ en OW)  te zitten, die vier spellen spelen. Daarna gaat elk paar aan een andere tafel zitten om tegen nieuwe tegenstanders te spelen.

In competitieverband worden er meestal 24 spellen per zitting gespeeld over 6 ronden van elk 4 spellen. Voldoende kansen dus om je te revancheren na een spel dat niet zo goed ging.

Bridge is een dus een sociale sport, omdat je elke ronde tegen een ander paar speelt. Je ontmoet veel verschillende mensen en je kunt het overal en tegen iedereen spelen.

De kaarten

Bridge wordt gespeeld met een volledig spel van 52 speelkaarten, dus zonder jokers. De volgorde van de kaarten is altijd van hoog naar laag is: A, H, V, B, 10,  t/m 2.

Bij bridge hebben ook de kleuren van de kaarten, een vaststaande volgorde van hoog naar laag: schoppen – harten – ruiten – klaveren. Tijdens het bieden wordt één van deze kleuren de troefkleur of er wordt zonder troef gespeeld, dat heet: sans atout (frans voor: zonder troef).

Klaveren en ruiten zijn de zogenaamde lage kleuren en ze zijn minder waard dan de hoge kleuren: harten, schoppen en sans atout!

Dit betekent, dat wanneer je met één van de drie hoge kleuren speelt je meer punten krijgt en minder slagen hoeft te maken (sans atout de minste slagen, zonder troef spelen is het moeilijkst), dan spelend met de twee lage kleuren.

Het voert te ver om dit nu helemaal verder uit te leggen!

Troeven doe je met een kaart van de bij het bieden vastgestelde troefkleur. De troefkaart is altijd meer waard dan alle kaarten van de andere kleuren en wint de slag. Je kunt met een troef 2, van de aas van je tegenstander winnen. Je kunt ook overtroeven: met een hogere troefkaart de slag alsnog pakken, maar je mag niet troeven, zolang je de gevraagde kleur nog hebt.

De spelers zijn om de beurt de deler, te beginnen bij de Noord-speler. De deler schudt en deelt de kaarten (linksom) één voor één, totdat iedere speler 13 kaarten heeft.

Beginnend bij de deler, mag iedereen op zijn beurt (linksom) een bod uitbrengen.

Door te bieden, proberen de bridgeparen door middel van een soort code (die ook aan de tegenstanders bekend is), een zo hoog mogelijk (haalbaar) bod te doen. Net als op een veiling, wint degene met het hoogste bod, dat bod noemen we het contract. (zie: het bieden).

Het paar met het hoogste bod, mag nu proberen hun contract te gaan maken, door slagen te maken. Het paar waartegen ze spelen, gaat dat door goed samenwerken, proberen te voorkomen! (zie: het spelen).

Voor het bieden maken we gebruik van ‘codekaarten uit een biedbox’ (zie: het bieden).

Om het makkelijk te maken: er mag niet mondeling overlegd worden tijdens het bieden en het spelen! Je mag wel altijd vragen wat de tegenpartij bedoelt met een bod of een gespeelde kaart en daarop moet eerlijk worden geantwoord.

Dit betekent niet, dat het doodstil is in een bridgezaal (bij topspelers wel hoor), gewoonlijk wordt er vrolijk gekletst over van alles, behalve bieden en spelen! Voor de meeste clubbridgers is gezelligheid belangrijk.

Pas na afloop van een spel wordt er vaak nagepraat over het bieden en het spelen. Een compliment of had het anders en/of beter gekund?

Het bieden

Het bieden start bij de deler en gaat met de klok mee. Ieder bod moet hoger zijn dan het vorige. Een bod vertelt iedereen, wat jij bij voorkeur als troef ziet en wat het minimum aantal slagen is dat je hoopt te maken.

Wanneer je niets (meer) te vertellen heb, dan pas je. Het bieden eindigt als er driemaal achter elkaar gepast wordt.

Het hoogste bod heet het contract en duidt de speelsoort en het aantal slagen aan, dat gehaald moet worden, door het paar dat het geboden heeft.

Het bieden wordt meestal gedaan door het leggen van een biedkaartje uit de ‘biedbox’, een bak met biedkaartjes. Hierdoor kan je steeds alle biedingen duidelijk zien. Op een informele bridgeavond kun je ook heel goed mondeling bieden.

Je kan van elke speelsoort 1 t/m 7 bieden, dat betekent dat je wilt spelen, met die kleur als troef of sans atout (SA, zonder troef) en dat je denkt dat je daarin slagen kan maken. Hoe dat precies gaat, leer je op bridgecursus!

We gaan namelijk uit van 6 basisslagen, die je in elk geval moeten maken.

Bied je 1 in een speelsoort, dan denk je dat je 6 basisslagen + 1 = 7 slagen kan  maken. Bied je 7 in een speelsoort, dan denk je 6+ 7 = 13 slagen (is alle) te kunnen maken!

Om te kunnen bieden, heb je een biedsysteem nodig, waarmee je over en weer informatie uitwisselt, om zo tot het beste en haalbare contract te komen.

Het liefst een manche (3 SA, 4 schoppen of harten, 5 klaveren of ruiten) of een slem (6 of 7 in een kleur of SA). Bij een manche, krijg je extra punten en bij slem zelf nog meer extra punten.

Omdat beide paren proberen het voor hun gunstigste contract binnen te slepen, of proberen te beletten dat de tegenstanders hun juiste contract vinden, is de biedronde te zien als een spannende eerste helft van de wedstrijd.

Communiceren met je partner is bij bridge van groot belang. Je dient elkaar duidelijk te maken wat je wil en welke kaarten je hebt. Er mogen afspraken (conventies) worden gemaakt.

De conventies, die gemaakt worden, mogen niet geheim zijn.

Het basissysteem van het bieden is bij iedereen bekend. Wanneer je andere afspraken hebt dan het basissysteem, dan ben je verplicht om de tegenstanders dit te vertellen.

Met bridge speel je eerlijk en met open vizier. Iedereen doet dat, dus er zijn geen nadelen of voordelen aan verbonden. Het hoort gewoon bij bridge.

Het spelen

Het hoogste bod heet het contract en duidt de speelsoort en het aantal slagen aan dat gehaald moet worden door het paar dat het geboden heeft. De speler van dit paar, die als eerste de speelsoort heeft geboden, wordt de ‘leider’ en gaat het spel spelen. Het bijzondere van bridge is dat zijn partner ‘dummy’ wordt. De leider speelt zowel de kaarten uit zijn eigen hand als de kaarten van de dummy.

Het uitspelen gaat met de klok mee. De speler links van de leider komt uit, waarna  de dummy zijn kaarten open op tafel legt. De leider vertelt de dummy,  bij iedere slag welke kaart wordt gespeeld.

Nu worden er slagen gemaakt. Een slag is een ronde waarin alle spelers een kaart hebben neergelegd.

De spelers moeten kleur bekennen. Wanneer je als speler de kleur niet hebt, dan mag je introeven of een ander kleur bijleggen. Het is niet verplicht  te troeven. Je kunt een getroefde kaart ook overtroeven, wanneer je de gespeelde kleur niet meer hebt.

De hoogste kaart of de hoogste troef, wint de slag en de winnaar van de slag komt uit voor de volgende slag.

De spelers houden bij bridge de eigen kaarten bij zich. Is er een slag gespeeld, dan pakt elke speler zijn eigen kaart en legt deze dicht voor zich neer. De kaart wordt horizontaal neergelegd als de slag voor de tegenpartij is en verticaal als de slag voor je eigen partij is. Je kunt zo makkelijk zien en tellen wie de slagen heeft gemaakt.

Als alle 13 slagen gespeeld zijn, wordt aan de hand van het aantal slagen, dat de leider heeft gemaakt, de score opgemaakt.

De leider heeft het contract gehaald wanneer hij het aantal geboden slagen heeft gemaakt. Bovendien ontvang je punten voor eventuele overslagen, dat zijn slagen die meer zijn gemaakt dan je geboden hebt.

De tegenstanders proberen dit juist te voorkomen, door ook zo veel mogelijk slagen te halen. Als het je lukt om de leider te weinig slagen te laten maken, dan is het contract ‘down’ en krijgen zij de punten!

Doordat de spelers hun kaarten bij zich houden, kan je achteraf nog precies zien hoe de kaarten verdeeld waren en in welke volgorde ze gespeeld zijn, wat het nakaarten (en eventuele arbitrage) gemakkelijk maakt.

Daarna wordt door andere paren, in een volgende speelronde, met dezelfde spellen gespeeld worden. Hierdoor ontstaat een wedstrijd. De uitslag van elk spel wordt namelijk genoteerd (in de zogenaamde bridgemate) en onderling vergeleken.

Het spelen is uitdagend en je zult vaak zien dat het net anders is als je dacht. Om daar een oplossing voor te vinden dat is de charme van bridge.

Wat kan je er mee?

In de dit lange verhaal, hebben we geprobeerd je een heel klein beetje uit te leggen wat bridge is.

Bridge is een denksport en dat betekent, dat je het echt moet leren.

Dat kan bij Bridgeclub Hoogezand-Sappemeer, waar drie enthousiaste bridgedocenten je graag in 12 weken de eerste beginselen van bridge willen bijbrengen. Voor meer informatie of opgave: Eva Anspach, 0598-327557, evaanspach@home.nl

Daarna kun je bridgen! Je kent dan de beginselen van het Nederlandse Acol systeem, waarmee je overal in de wereld terecht kan. De verdieping van de vervolgcursus (ook 12 weken) bied je voldoende kennis en vertrouwen om je in de bridgewereld te laten zien!

Echter bridge, leer je het best door het heel veel te doen. Hoe meer ervaring je krijgt, des te leuker en makkelijker bridgen wordt, maar vervelen doet het nooit!

Wanneer je net als veel bridgers van het spelletje gaat houden, ga je ook steeds meer leren. Want er zijn nog veel meer biedmogelijkheden en speelwetenswaardigheden, dan die je in de beginnerscursus krijgt aangereikt.

Bridgeclub Hoogezand-Sappemeer geeft ook regelmatig een cursus voor gevorderden en minstens tweemaal per jaar workshops voor haar leden en geïnteresseerden, waarin specifieke bied- en speelmogelijkheden worden uitgelegd.

Een wereldspeler zijn, is slechts voor een enkeling weggelegd. De meesten bridgers spelen één keer per week of meer. Gewoon thuis, op bridgeclub of op vakantie. Ze gaan naar een bridgedrive (-wedstrijd) of op bridgevakantie (overdag genieten van de omgeving en ’s avonds een rondje bridge).

Bridge leren is in de toekomst investeren!

Wie regelmatig een spelletje bridge speelt, doet aan hersengymnastiek. Het schijnt zelfs wetenschappelijk vastgesteld te zijn, dat bridgen je hersens langer alert houdt! Mocht dat het niet zo zijn, dan blijft bridge een prettig tijdverdrijf!

Bridge is altijd weer anders en verveelt nooit.

Zelfs mensen, die niet zo van spelletjes houden, spelen graag een spelletje bridge. Juist omdat het zo afwisselend is, maar ook omdat het vraagt om enige kennis vooral van het bieden, maar ook om goed te spelen of tegen te spelen.

Bij bridge ben je ook nooit uitgeleerd. Je kunt steeds weer (nieuwe) biedsystemen leren, maar dat hoeft niet. Je kunt je verdiepen in bijvoorbeeld kansberekening. Maar wat je ook weet, het zal nooit altijd kloppen, dus heb je een mate van creativiteit nodig om die net andere situatie het hoofd te bieden. Zo blijft bridge altijd uitdagend.

Bij Bridgeclub Hoogezand Sappemeer kun je spelen op dinsdagavond competitie  spelen. Op woensdagmiddag (om de week), gezellig een bridgekaartje leggen. Op donderdagavond stepbridgen op de computer. En er zijn koffers om thuis te spelen.

Bridge een uitdaging voor het leven!

(Teksten mogen alleen gebruikt worden door derden met bronvermelding: Bridgeclub Hoogezand-Sappemeer)

Andere artikelen
Afmelden dinsdagavond

Afmelden dinsdagavond

AFMELDEN voor een competitieavond: Stuur een mail naar: bc.hs1953@gmail.com Vermeld de...

28/11/2024 - Martha Bierling
Workshops voor de gevorderde bridgers 2025

Workshops voor de gevorderde bridgers 2025

Voor de gevorderde bridgers organiseert bridgeschool Midden-Groningen 5 workshops in het eerste...

28/11/2024 - Martha Bierling-Posthumus
Regelementen BC Hoogezand-Sappemeer

Regelementen BC Hoogezand-Sappemeer

  Huishoudelijk regelement Competitie regelement Statuten BC Hoogezand_Sappemeer ...

24/11/2024 - Martha Bierling-Posthumus