Skip to the main content

Systeemkaart

duidelijkheid verhoogt gezelligheid!

Een systeemkaart biedt duidelijkheid en verhoogt daarmee het speelplezier en dus de gezelligheid!

Wanneer je een beetje wilt bridgen heb je een systeemkaart nodig.

Het is ook belangrijk om een goed ingevulde systeemkaart bij je te hebben. Immers bridge speel je met open vizier en een ingevulde systeemkaart maakt zowel aan de tegenstanders als aan de arbiter (indien nodig) duidelijk wat de afspraken van jou en je partner zijn

Bij externe drives en competitie is het vaak verplicht .

Bovendien betekent het weer eens een middagje je gezellig samen buigen over je bridge afspraken om je systemkaart in te vullen (en up-to-date te houden). Nuttig ook, om samen met je partner een systeemkaart in te vullen, zodat jullie allebei weer precies weten wat de afspraken zijn.

Bij uitkomen en seinen is het eigenlijk nooit goed om niets aan te geven op een systeemkaart, omdat met de partner dat soort afspraken niet gemaakt zijn! Zelfs als dat zo is, heeft u toch gewoontes ontwikkeld en daar houdt uw partner rekening mee. Dit behoort de tegenpartij dus ook te weten. Op een systeemkaart geef je aan welke bied-, uitkomst- en signaleerafspraken je met je partner hebt gemaakt.

Voor aanvang van een ronde en gedurende het bieden en spelen mag iedere speler, behalve de dummy, de systeemkaart van zijn tegenstanders (maar niet die van hem/haarzelf) raadplegen. Dit mag alleen wanneer hij/zij aan de beurt is om te bieden of te spelen.

Op de NBB-site zijn meerdere systeemkaarten te vinden, sommigen al helemaal ingevuld en altijd aan te vullen aan je eigen afspraken:

https://www.bridge.nl/kennisbank/systeemkaarten/

Bridgeclub Assen heeft een site, waarop  je kan aangeven wat jij en je partner spelen (ook voor spelers van buiten hun eigen club). De systeemkaart wordt dan voor je gemaakt en opgestuurd!

https://www.assen35.nl/technische-info/systeemkaart/

En dan is er nog de speciale (niet ingevulde) systeemkaart (Exel) met het BC-HS-logo. Aan te vragen bij els, stuur een e-mail naar: e.rijkmans@live.nl

Hieronder vind je informatie over hoe je zelf een systeemkaart kan invullen.

INSTRUCTIE VOOR HET INVULLEN VAN DE SYSTEEMKAART

Uw tegenstanders hebben er recht op de afspraken die u met uw partner heeft gemaakt tot in details te weten. Dat geldt zowel de biedafspraken als de afspraken bij het tegenspel: uitkomsten en (andere) signalen.

U zult meestal niet alle gemaakte afspraken kunnen vermelden. Dat hoeft ook niet. De bedoeling van de systeemkaart is dat de tegenstanders snel een overzicht krijgen van de belangrijkste afspraken.

Algemene opmerkingen

Gebruik alleen namen van conventies als de conventie algemeen bekend is. Wanneer er meerdere versies van een conventie in omloop zijn is een verdere uitleg van de gehanteerde afspraak vereist.

Het is de bedoeling dat u de basisafspraken opschrijft, niet allerlei uitzonderingen.

Wanneer er bijvoorbeeld heel zelden een zwakke twee met een 5-kaart wordt geopend, moet u niet vermelden dat zo’n opening normaal is. Eventueel kunt u 6+ (zelden 5) noteren.

Een psyche is een bewust gedane, sterk van uw afspraken afwijkende bieding die uw partner net zo verrast als uw tegenstanders. ‘Psyches mogelijk’ en dergelijke formuleringen om u in te dekken tegen vergissingen horen niet op de systeemkaart thuis.

Namen en NBB-nummer

Invullen op de voorkant: namen en NBB-nummer

Basissysteem

Verreweg de meeste gebruikers spelen Acol of Biedermeijer eventueel met de toevoeging groen, blauw of rood. Voor deze drie Biedermeijerversies zijn ook speciale voorgedrukte systeemkaarten beschikbaar.

Speelt u een ander systeem, gebruik dan de grote systeemkaart als u veel afspraken hanteert, die een verdere toelichting vereisen.

1-openingen

De puntengrens onder vanaf geeft een globale indicatie gebaseerd op normale handverdelingen. Als u met extreme verdelingen wel eens op 10 punten opent maar gewoonlijk minstens 12 punten hebt, kunt u onder vanaf gewoon 12 invullen.

Daarnaast moet de minimale lengte van de kleur die u op één hoogte biedt worden vermeld.

Begrippen als “voorbereidende klaver” moet u niet gebruiken. De antwoorden van de partner op de opening betreffen die situatie waarin de tegenstander niet tussenbiedt.

Wanneer het 1SA antwoord met een 4-kaart 1© of 1ª kan geschieden moet dit worden vermeld.

Wanneer op 1§ het antwoord van 2§, of op 1¨ het antwoord van 2¨, forcing is moet dit worden vermeld.

Dat geldt ook voor forcing SA-antwoorden na een opening van 1© of 1ª.

1 SA-opening

Natuurlijk de puntenrange aangeven.

Wanneer de verdeling volgens afspraak onevenwichtig kan zijn (een kleine singleton of 6-kaart in een lage kleur) moet dat worden aangegeven.

Als u Stayman en (Jacoby) transfers speelt moet u ook aangeven wat de antwoorden van 2ª t/m 3ª op 1SA betekenen. Natuurlijk andere systemen als Puppet Stayman enz. moeten aangegeven worden.

Twee-openingen

Als 2¨ multi is omschrijven welke mogelijkheden er zijn. Aangeven welke openingen en antwoorden M.F. (manche-forcing) en S.F. (semi-forcing) zijn.

Als de zwakke twee op boer-zesde mag worden geboden dient dat zeker vermeld te worden. Ook regelmatige afwijkingen met 5- of 7-kaarten op de kaart zetten.

Bij de antwoorden op 2SA conventies als Niemeijer vermelden.

Overige openingen

Geef aan wat uw stijl is met betrekking tot preëmptieve biedingen. Als 3§/3¨ ten minste twee tophonneurs zevende belooft moet u dat vermelden.

Als een gambling 3SA-opening ook met AHV-zevende in de hoge kleuren mogelijk is geldt dat ook.

Het is niet nodig elke opening te noemen, alleen bij bijzonderheden is melding voorgeschreven.

Slemconventies

Vermeld hier zaken als splinterbiedingen, stijl van controlebiedingen, de gebruikte variant van azen vragen, al of niet gestroomlijnd heren vragen etc.

Na tussenbiedingen

Geef aan of u het negatief doublet speelt, tot welk niveau en welke lengte het belooft. Vermeld in welke situaties nieuwe kleuren op twee niveau forcing of niet forcing zijn.

Volgbiedingen

Vermeld de betekenis van sprongvolgbiedingen: intermediate, preëmptief, sterk of conventioneel.

De benaming Ghestem voor tweekleuren spellen houdt in: 2SA de laagste twee, 3§ de hoogste twee en het cuebid voor de uiterste twee; als u het anders speelt de gebruikte variant op de systeemkaart vermelden.

Wanneer het informatiedoublet met de juiste distributie op minder dan een opening kan dit aangeven. Als strenge eisen aan de niet geboden (hoge) kleuren worden gesteld (in lengte) idem.

Ook aangeven wat de stijl is met betrekking tot volgbiedingen indien deze openingskracht beloven dan wel ontkennen.

Natuurlijk moet elke gehanteerde conventie vermeld worden, het liefst met een korte uitleg.

Niet iedereen beheerst DONT of Multi-Landy. Indien het doublet of het 1SA bod in de vierde hand na één in een kleur pas-pas een andere betekenis krijgen dit hier vermelden, eventueel verwijzen naar “overige conventies”.

Bij de verdediging tegen preëmptieve openingen aangeven wat doublet betekent (take-out, optioneel, straf) en eventuele conventies vermelden.

Overige conventies

Hier vermeld u bijvoorbeeld de vierde kleur conventie, long/short/help suit trials, het hoogste niveau voor het teruggekaatste doublet, eventuele competitieve en nog andere doubletten.

Uitkomsten

Ruimte voor een omschrijving van de algemene benadering, zoals hoe lager hoe beter, vierde van boven, derde/vijfde van boven; hoogste van een serie enz.

Eronder staan een aantal gevallen genoemd waarbij u gevraagd wordt de uitkomst aan te geven. Opnieuw geldt dat uw tegenstanders er recht op hebben die informatie te krijgen!

Het is eigenlijk nooit goed om niets aan te geven, omdat met de partner dat soort afspraken niet gemaakt zijn. Zelfs als dat zo is, heeft u toch gewoontes ontwikkeld en daar houdt uw partner rekening mee. Dit behoort de tegenpartij dus ook te weten.

Let op dat uitkomsten tegen kleurcontracten af kunnen wijken (ook in notatie) van SA-contracten. Als de uitkomst in een geboden kleur van de partner anders is dan in een niet geboden kleur, dan ook dit meedelen.

Signalen

Ook hier onderscheid tussen kleur en SA.

In het algemeen is het voldoende aan te geven dat bijvoorbeeld hoog afwijzend is, de conclusie ligt voor de hand.

Datzelfde geldt voor hoog-laag is even. Hieronder twee voorbeelden voor het invullen van dit onderdeel:

 

VOORBEELD 1                  

SA                                    kleur

voorspelen                         partner hoog:  aanmoedigend

voorspelen                         leider hoog-laag: even

bij niet bekennen                hoog: aanmoedigend                                                 Revolving discards

VOORBEELD 2                

SA                                     kleur

voorspelen                         partner Romeins: oneven aan moedigend

voorspelen                         leider laag-hoog: even

bij niet bekennen               Lavinthal

 

Wanneer bij een kleurenspel een andere afspraak geldt dan bij SA is het goed een scheiding aan te brengen (zie voorbeeld 1 bij niet bekennen).

Wanneer Lavinthal alleen in bijzondere situaties gespeeld wordt moet dat niet in het schema vermeld worden maar bij “bijzondere signalen”.

Gebruik het schema dus alleen voor die signalen die normaal in het tegenspel zijn.

 

NBB Weko-wijzer augustus 2009

Andere artikelen
Paasdrive 2025

Paasdrive 2025

Op 15 april was de gezellige Paasdrive met prijzen voor iedereen. De mooi gevulde prijzentafel...

24/04/2025 - Martha Bierling-Posthumus
Zomeravondbridge

Zomeravondbridge

Vanaf 13 mei start de zomeravondcompetitie 2025. Zie bijgaande flyer                           ...

24/04/2025 - Martha Bierling-Posthumus
Stepbridge 6e ronde maart april mei uitslag 17 april

Stepbridge 6e ronde maart april mei uitslag 17 april

Stepbridge 6e ronde maart april mei uitslag 17 april

11/04/2025 - Geert Bijmolt